Logo
0 ks
za 0,00 €
Nákupný košík je prázdny
Potrebujete poradiť? Neváhajte nás kontaktovať.
Nakúpte ešte za 100,00 € a máte dopravu ZADARMO
Blog
28.04.2021
Pohodlné lavičky pre cintorín
Cintorínske lavice sú veľmi užitočné kusy nábytku. Kedysi ste si ich museli vyrábať sami. Dnes výrobcovia ponúkajú celý svoj sortiment. Sú vyrobené z ... čítať celé
22.12.2018 Kutilstvo
Kutilstvo na záhradu patrí
Niet lepšieho pocitu, ako keď si sami urobíte na záhrade pergolu alebo manželke vyrobíte kŕmidlo pre vtáčiky. čítať celé
21.12.2018 Turistika
10 dôvodov, prečo relaxovať chodením do prírody
Zostavili sme pre vás dôvody, prečo by mal každý človek, starajúci sa o svoje zdravie, častejšie vyraziť do prírody. čítať celé
Zobraziť všetky články
Nepremeškajte novinky, akcie a zľavy!

Môžete sa kedykoľvek odhlásiť. Zasielame raz za 14 dní.

  1. Úvod
  2. Údenie mäsa a rýb

Domáce chutí najlepšie. Udiarne za nízke ceny

Údenie studeným/teplým/horúcim dymom

Údenie mäsa sa využíva nielen na konzerváciu a tepelnú úpravu, ale aj na ochucovanie. Špecifická aróma dymu pre každé drevo dodá spolu so soľou dochucovaciu zložku. Dym svojimi antiseptickými účinkami slúži aj ako dokonalá ochrana pred množením baktérií a vďaka jeho vlastnostiam dokáže zabrániť chemickému a mikrobiálnemu kazeniu. Pri údení sa mení zloženie mäsových výrobkov a zároveň sa spúšťa proces zrenia. Mäsová náplň sa aromatizuje, prírodné črevá mäsa stvrdnú a údené mäso nadobúda zlatožlté až čiernohnedé sfarbenie.

Pred údením je mäso potrebné naložiť do soli alebo slaného rôsolu. Kvalita údeného výrobku nie je závislá len od konkrétneho druhu mäsa, ale aj od kvality horiaceho dreva a jeho špecifického dymu. Jeho teplota závisí od konkrétneho typu výrobkov. Podľa použitej teploty možno mäsový výrobok upravovať údením studeným dymom pri teplote 8 °C až 24 °C, teplým dymom pri teplote 25 °C až 69 °C a horúcim dymom pri teplote 70 °C až 100 °C. Na údenie našich výrobkov používame výhradne suché drevené štiepky v našej modernej udiarni. Údenie prebieha pri nižších teplotách, čo z neho robí pomalý a dlhotrvajúci proces.

Najpredávanejšie
1.
Drevená udiareň Drew-met vypálená S-01
Drevená udiareň Drew-met vypálená S-01
Dodanie 5-7 dni
  • TOP produkt
207,0 €
2.
Udiareň Eco Opalana 170x50x50
Udiareň Eco Opalana 170x50x50
Dodanie 5-7 dni
  • TOP produkt
259,0 €
3.
Veľká drevená záhradná udiareň pálená s dvierkami
Veľká drevená záhradná udiareň pálená s dvierkami
Dodanie 5-7 dni
  • TOP produkt
280,0 €
Cena:
Zobrazujem 1-24 z 46
  • TOP produkt
Profesionálne údenárske lupienky do klobás 60l
ks
  • TOP produkt
Záhradný krb 8726368803 25 cm
ks
  • TOP produkt
Generátor dymu ARTS 3,5kW regulačný deflektor
ks
  • TOP produkt
ROBUSTNÁ Udiareň A 80
306,0 €
306,0 €
ks
  • TOP produkt
Veľká drevená záhradná udiareň pálená s dvierkami
ks
  • TOP produkt
Kompletná sada pre XXL udiarenské ohnisko / rúry / stojan 51x51cm
  • TOP produkt
Pec k udiarni s príslušenstvom
ks
  • TOP produkt
Aplikátor na sieťky pre šunku atď.
ks
  • TOP produkt
OCELOVÁ ZÁHRADNÁ udiareň 99747
ks
  • TOP produkt
Údené háčiky na údeniny S 15cm 15 ks
ks
  • Novinka
Drevená záhradná udiareň PREDNÉ TEPENÉ SKLO
ks
  • TOP produkt
Drevená udiareň SMOKE 50X70
237,0 €
237,0 €
ks
  • Novinka
Pec k udiarni s príslušenstvom a roštom
ks
  • TOP produkt
Nerezové pletivo AISI 304, tkané pletivo 2 x 2 mm, drôt 0,5 mm
    Kovová udiareň FWDPA
    280,0 €
    280,0 €
    ks
    • TOP produkt
    Expandované nerezové pletivo 8x4,8mm šírka 1m
    ks
    • TOP produkt
    ROBUSTNÁ KOVOVÁ ZÁHRADNÁ UDIACIA SÚPRAVA
    ks
    • TOP produkt
    ZÁHRADNÁ KOVOVÁ udiareň 50 x 50 cm 015
    ks
    • TOP produkt
    ZÁHRADNÁ KOVOVÁ udiareň 110x50x50 cm
    ks
    • TOP produkt
    ZÁHRADNÁ KOVOVÁ DVOJKOMOROVÁ UDIAREN 140x50x50 cm
    ks
    • TOP produkt
    ZÁHRADNÁ KOVOVÁ DVOJKOMOROVÁ UDIAREN 140x50x50 cm MODEL: ZW-019
    • TOP produkt
    Dymbox DYMOVÝ GENERÁTOR
    66,0 €
    66,0 €
    ks
    • Novinka
    Elektrická záhradná udiareň Automat NEW XXXL GLASS
    ks
    • Novinka
    Elektrická udiareň 350 litrov automat NOVINKA
    ks

    Ako správne údiť mäso či ryby?

     

    Konzervačný princíp údenia spočíva vo vystavení mäsa účinkom dymu. Ten mäso nie len vysušuje, dokáže na ňom aj vytvárať zo svojich zložiek vrstvu, ktorá mäso chráni pred napadnutím mikroorganizmov. Okrem tohto dostávajú výrobky charakteristickú chuť a vôňu.

    Správna technika údenia

    Mäso solené na sucho alebo aj kombinovaným solením je dobré oplachovať teplou vodou poprípade aj prehrievať pri teplote vody 40-50 stupňov Celzia po dobu 30-60 minút. Takéto mäso potrebuje kratšiu dobu údenia, keďže ľahšie prijme aromatické látky z dymu. Tým pádom je sfarbenie aj chuť jemnejšia.

     

    Hlavným parametrom údiaceho postupu je teplota dymu. Podľa toho rozoznávame:

    Údenie studeným dymom – teplota do 25 stupňov Celzia

    Údenie teplým dymom – teplota 50-60 stupňov Celzia

    Údenie horúcim dymom – teplota 80-100 stupňov Celzia

    Studený dym

    Používa sa len pre aromatizáciu. Teplota 25 stupňov Celzia sa používa u výrobkov pre dlhodobú spotrebu – lovecká saláma, niektoré druhy klobás. Účinkom dymu ponechávame výrobky po relatívne dlhú dobu 2-3 dni. Výrobky vložíme do udiarne vyhriate na 30-40 stupňov Celzia a nechajú sa oschnúť. Využívame len drevo bez pilín. Následne po oschnutí výrobku sa zníži teplota na 20 stupňov Celzia zasypaním ohňa tvrdými pilinami.

    Teplý dym

    Údenie teplým dymom je typické pre slaninu. V udiarni udržiavame teplotu 50-60 stupňov Celzia. Proces by mal trvať 5-6 hodín, aby sa získala zlatožltá farba tuku, alebo svetlo gaštanová farba mäsa. Teplota okolo 60 stupňov Celzia zamedzuje väčšiemu odkvapkaniu tuku z výrobku.

    Horúci dym

    Pri údení horúcim dymom mäso takmer prepečieme. Teplota dymu je obvykle medzi 80 a 100 stupňov Celzia. Oheň musí byť založený tak, aby nepôsobil priamo na mäso. Jednotlivé kusy výrobkov by mali byť pred zavesením do udiarne temperované aspoň na teplotu v miestnosti. Najprv udiareň vyhrejeme na 60 stupňov Celzia a mäso v nej necháme uschnúť približne polhodinu. Postupne zvyšujeme teplotu na 80-90 stupňov. V tejto fáze môžeme dym aromatizovať bylinkami. Následne doudíme pri teplote 90 až 00 stupňov Celzia. Teplotu jadra mäsa môžeme kontrolovať vpichovým teplomerom.

    Novinky z nášho blogu

    Pohodlné lavičky pre cintorín
    28.04.2021
    Pohodlné lavičky pre cintorín
    Cintorínske lavice sú veľmi užitočné kusy nábytku. Kedysi ste si ich museli vyrábať sami. Dnes výrobcovia ponúkajú celý svoj sortiment. Sú vyrobené z ... čítať celé
    Kutilstvo na záhradu patrí
    22.12.2018 Kutilstvo
    Kutilstvo na záhradu patrí
    Niet lepšieho pocitu, ako keď si sami urobíte na záhrade pergolu alebo manželke vyrobíte kŕmidlo pre vtáčiky. čítať celé
    10 dôvodov, prečo relaxovať chodením do prírody
    21.12.2018 Turistika
    10 dôvodov, prečo relaxovať chodením do prírody
    Zostavili sme pre vás dôvody, prečo by mal každý človek, starajúci sa o svoje zdravie, častejšie vyraziť do prírody. čítať celé
    Nepremeškajte novinky, akcie a zľavy!
    Môžete sa kedykoľvek odhlásiť. Zasielame raz za 14 dní.

      NajNakup.sk - Objavte najlepšie ceny na slovenskom internete.

     

     

    Kde nás nájdete

    Dukelských hrdinov 402

    02801 Trstená

    Map
    Kontakty
    NAKUPUJ 123
    Tatiana
    (Po-Pia, 9-13 hod.)
    © Copyright 2022
    Vytvorené na Eshop-rychlo.skEshop-rychlo.sk